Swapfiets gaat banden huren in plaats van kopen

Swapfiets gaat banden huren in plaats van kopen

Bijzondere samenwerking met bandenfabrikant Vittoria past in circulaire ambities

Antwerpen/Amsterdam, 12 juli 2021 – Swapfiets, het eerste ‘bicycle as a service’-bedrijf ter wereld, trekt zijn businessmodel dat gebaseerd is op verhuur verder door. De scale-up koopt voortaan geen blauwe voorbanden meer voor zijn e-bikes. Ze huren ze simpelweg bij bandenfabrikant Vittoria. De bandenspecialist staat in voor het onderhoud en herstel van deze onderdelen, net zoals Swapfiets ervoor zorgt dat abonnees altijd een goed werkende fiets hebben.

Door de samenwerking met het Italiaanse Vittoria wil het fietsabonnement de levensduur van zijn populaire e-bikes verlengen. De samenwerking is een nieuwe stap in Swapfiets’ streven naar volledig circulaire fietsen.

Swapfiets is het eerste bedrijf dat een abonnement neemt op de Vittoria2GO-servicedienst. Die poot van de bandenfabrikant verhuurt banden, in plaats van ze te verkopen. Dat wil zeggen dat elke e-bike van Swapfiets uitgerust wordt met een paar premium-banden van Vittoria. De bandenfabrikant blijft eigenaar van de band, en is dus verantwoordelijk voor het onderhoud én de recyclage na gebruik. Hierdoor gaan de banden langer mee, blijft er minder afval over en zijn de kosten voor Swapfiets lager en beter in te schatten.

“Swapfiets toont dat een abonnementsmodel dat gebaseerd is op gebruik in plaats van bezit klanten aantrekt. Het is ook een goede zaak dat producten dankzij dit model duurzamer en van betere kwaliteit zijn”, zegt Marc de Vries, CEO van Swapfiets.

 

Doorbraak van ‘as a service’-principe

“We zijn erin geslaagd om ons businessmodel van huren in plaats van kopen ook toe te passen op onze eigen relaties met leveranciers van onderdelen. We verschuiven zo ook naar ‘onderdelen as a service’. We hopen dat dit revolutionaire idee een domino-effect heeft op de fietsindustrie. En we willen natuurlijk ook onze ambitie van volledig circulaire fietsen tegen 2025 waarmaken.” 

“We zijn blij dat Swapfiets de eerste klant is van onze Vittoria2GO-service, die banden als een service aanbiedt. Swapfiets weet als geen ander hoe belangrijk banden zijn voor fietsers. Door onze abonnementsformule kunnen we ze eindelijk volledig circulair produceren”, zegt Stijn Vriends, de Nederlandse Group President en CEO van Vittoria Group.

In het ‘betaal voor gebruik’-concept blijft de fabrikant verantwoordelijk voor de waarde van een product tijdens de volledige levensduur. Dit daagt producenten uit om producten te ontwerpen die zo lang mogelijk meegaan en zo weinig mogelijk onderhoud en reparaties nodig hebben.

 

Banden blijven eigendom van producent

Bovendien ontstaat er zo ook een ‘feedback loop’, waarbij ervaringen van gebruikers rechtsreeks naar de fabrikant gaan. Die voeden op hun beurt dan weer de productinnovatie. Bovendien keert het product aan het einde van zijn levensloop ook terug naar de fabrikant voor hergebruik en recyclage, gezien het eigendom van de fabrikant blijft.

De band is één van de meest slijtagegevoelige onderdelen van een fiets. Innovaties die ervoor zorgen dat banden langer meegaan, minder snel lek gaan, makkelijker hersteld en beter hergebruikt kunnen worden, hebben een revolutionaire invloed op de fietsindustrie en de milieu-impact van die industrie.

 

In zwart en blauw

De e-bikes van Swapfiets worden vanaf augustus uitgerust met nieuwe Vittoria Adventure Tech-banden. Door de banden met grafeen te verrijken, versterkt hun grip op een nat wegdek en hun duurzaamheid. De soepele Vittoria-groeven zorgen voor optimaal comfort. De geïntegreerde 3 millimeter dikke anti-lekbeschermlaag zorgt ervoor dat ze extreem goed tegen een stootje kunnen. De banden zijn zowel in zwart als in het gekende Swapfiets-blauw - voor de voorwielen - beschikbaar.

Eerder dit jaar werkte Vittoria samen met wielerploeg Team Jumbo-Visma om de iconische blauwe voorbanden van Swapfiets in de Tour de France van 2021 te lanceren.

De samenwerking tussen Swapfiets en Team Jumbo-Visma in de Tour de France.
De samenwerking tussen Swapfiets en Team Jumbo-Visma in de Tour de France.

 

Over Vittoria

Vittoria is wereldleider op het vlak van fietsbanden, gekend voor hun unieke met grafeen verrijkte componenten en geavanceerde groeven met katoen en nylon.De productie van Vittoria gebeurt in Thailand. Hun producten worden verkocht via dealers in Azië, Europa en Noord-Amerika. Door hun mondiale R&D-capaciteit slaagt het bedrijf erin banden te ontwikkelen voor elk prestatieniveau, of het nu op de weg, off-road of in een stedelijke omgeving is. Vittoria Group is eigendom van het management en het investeringsfonds Wise Equity. Meer info: www.vittoria.com.

 

De Vittoria Adventure Tech band waarmee de e-bikes van Swapfiets worden uitgerust.
De Vittoria Adventure Tech band waarmee de e-bikes van Swapfiets worden uitgerust.

 

Clara Vanmuysen Talking Birds Public Relations

 

Over Swapfiets

Swapfiets is het eerste fietsabonnement ter wereld.

Opgericht in Nederland in 2014, werd de scale-up al snel één van de leiders in micromobiliteit in Europa, met intussen meer dan 220.000 gebruikers in België, Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 
In de lente van 2021 breidde Swapfiets uit naar Barcelona (Spanje), Wenen (Oostenrijk), Lyon, Nantes, Straatsburg en Toulouse (Frankrijk).

Het concept is eenvoudig: voor een vast bedrag per maand krijg je een altijd werkende fiets of een andere e-mobility oplossing, helemaal voor jezelf. Je kan altijd op Swapfiets rekenen. Gaat er iets kapot? Je belt, mailt, gaat langs in de winkel of plant een afspraak in via de Swapfiets-app. Swapfiets belooft je fiets of andere tweewieler kosteloos te repareren of swappen tegen een werkend exemplaar, binnen de 48 uur. 

Swapfiets startte in 2018 in België en heeft vandaag bijna 14.000 abonnees in ons land, verspreid over Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en Brussel. 

Meer informatie en mediamateriaal vindt u op swapfietsbe.prezly.com. Extra info en visuals over Swapfiets in andere Europese landen, vindt u op u op news.swapfiets.com